Nem hagy aludni a cicád?

2018. január 30. 20:36 - Macska_fogó

A SzaC Facebook-csoportjában többen írták, hogy őket rendszeresen felébreszti éjjel a cicájuk. Miért csinálja ezt a cica, mi az oka? Van-e valami ellenszere? Körbejárom a témát, és adok pár tanácsot is.

hqdefault.jpg

A macskák a közhiedelemmel ellentétben nem éjszakai állatok, hanem hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak, általában ilyenkor is vadásznak. A lakásban tartott cicáknak nincs lehetősége túl sokat vadászni, ezt némelyik cicát nem zavarja, más cica, főleg a fiatal, aktívabb természetűek "unják magukat", és nem tudnak mit kezdeni a sok energiájukkal. Ezért ezt a sok energiát le kell vezetni, és úgy kell kialakítani a napirendet, hogy te is tudj aludni. Ehhez adok most segítséget.

Napi rutin kialakítása

Leírok egy általam javasolt napi rutint. A macskák a szokások rabjai, ezért azzal, hogy bizonyos dolgok (például az etetés) mindig ugyanakkor történik, a legkönnyebb állandóságot vinni az életébe, ami nyugodtabbá és magabiztosabbá teszi.

Napközben cserkéssze be a zsákmányt!

Többen írtátok, hogy napközben alszik a cicátok. Így estére elég friss lesz, hogy titeket az örületbe kergessen. Azt javaslom, hogy alakítsatok ki neki egy helyet az ablakban, ahonnan nézelődhet. Tegyetek egy madáretetőt az ablak elé, hogy tudjon "tévézni"! Erről a "cicatévéről" korábban már írtam. Ez a vadászat "becserkészés" része, amivel a cicád az idő 90%-át tölti! Tehát megfigyel, lopakodik, becserkészi a zsákmányt, akár órákon keresztül is, ami szellemileg lefárasztja. Ezért nagyon fontos, hogy legyen erre lehetősége!

pexels-photo-219770.jpegEste vidd el vadászni!

Etetés előtt játsz a cicával! 10-15 perc játék egy madzaggal vagy labdával elég, a lényeg, hogy fáraszd le! És ez is minden este, ugyanakkor legyen! Ez a vadászat "elkapom a zsákmányt" része, és így testileg is lemozgatod. A rendszeresség, a napi rutin kialakítása itt is fontos, hogy tudja, mikor lesz játék.

A vadászat jutalma

A játék után kapjon enni! Ez is a vadászat része, de ezt már találd ki magad, melyik.

Ha eddig nem így volt, etesd mindig ugyanakkor! Ez keretet, biztonságot ad a cica életének. 
Ha eddig is mindig ugyanakkor kapott enni, akkor viszont javaslom, hogy tedd későbbre az etetést! Ha eddig este 6-kor kapott enni, akkor most told ki 8-ig, de ne hirtelen! 15-20 percket tolj rajta egy nap, különben nagy hisztizés lesz, és csak olvasgathatod a blogot, miért örült meg a macskád! 

Elsötétítés

Az etetés után kapcsold le a lámpákat, gyengébb fényeket hagyj csak égve, vagy menj te is aludni. Ezzel is azt jelzed, hogy alvásidő van.
Így evés után pedig a cicák mosakodnak, és alszanak. Ha szerencséd van, reggelig.

pexels-photo-62640.jpeg

Esti "dolgok"

Azt is írtátok, hogy mikor éjjel felébreszt a cicátok, adtok neki enni. NE! Ezzel csak arra ösztönzitek, hogy ébresszen fel, mert akkor kaját kap. Szinte kéritek a cicát, hogy keltsen fel titeket! Tessék megjegyezni: éjjel nincs kaja!

Volt, aki írta, hogy az almot kell éjjel kitakarítani, mert nem megy bele, ha már nem tiszta. Ennél egyszerűbb megoldás nincs: tegyél be még egy alomtálcát, és aludd végig az éjszakát!

Valaki pedig bezárja a szobaajtót, mielőtt lefekszik, mert korábban fekszik le, mint a család többi tagja. A cicája viszont éjjel ki szeretne menni. Ha az ajtó nyitva hagyása nem lehetséges, gondolkozz el egy macskaajtó felszerelésén! Így a cica ki-be mehet, de téged nem zavar a kinti mozgás.

Amikor a több cica kevesebb!

Ha semmiképpen sem tudod lemozgatni a cicád, aki egyedül van, gondolkozz el egy másik cica befogadásán. De jól gondolt át, mert ugyan a két cica a közös játékban le tudja egymást fárasztani, de több feladatot is tudnak adni! Valamint fiatal és ugri-bugri cica mellé idős, nyugodt cicát nem ajánlatos tenni, mert csak egymás idegeire mennek. Két fiatal, játékos cica már jobb megoldás, De ilyenkor is tartsd be az összeszoktás módszerét, amit leírtam már a blogban!

kittens-cats-foster-playing-160755.jpeg

"Automata gazdi"

Ha a cicád mindenképpen hajnalban akar enni, és semmivel se tudod erről leszoktatni, neked kell engedned. Vagy felkelsz korábban, vagy beszerzel egy automata kajaadagolót, és akkora állítod, amikor enni szokott kérni a cicád. Én nem vagyok ennek híve, mert az etetés egy fontos kapcsolat a cicával, de mindig jobb, mint a fáradt, feszült gazdi.

Próbálkozz, nézd meg, mi hoz eredményt, és figyelj a cicádra, mire hogyan reagál. Ez a lehető legfontosabb! És az, hogy elfogadd, ha esetleg mégsem sikerül leszoktatnod a cicád az ébresztésről, azért még szereted :)

Csatlakozz az újonnan létrehozott Facebook-csoportomhoz, akkor nemcsak ilyen tanácsokat kaphatsz személyesen tőlem, hanem a cikkeket is korábban olvashatod el. Ráadásul tehetsz fel kérdéseket is, ha még ezek után sem sikerült megoldani valamilyen problémát a cicáddal kapcsolatban.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicam.blog.hu/api/trackback/id/tr6214824078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamTwo 2018.02.19. 17:20:08

Az én csajom kijárós. Kis ajtó van a nagy ajtó, akkor jön-megy, amikor akar. A napi rutin megvan, némelyikhez órát lehet igazítani.
De ettől még felnyávog hajnalban, mert neki akkor jut eszébe játszani.