Utcamacska vs. szobacica 1. rész

2018. február 16. 18:11 - Macska_fogó

Adott egy kicsit elkényeztetett, kicsit mafla egyke szobacica, és mellé kerül egy minden lében kanál utcamacska. Nem indul problémamentesen a kapcsolatuk, de lehet-e két ennyire különböző cicából valaha is két barát? Olvassátok el Screbi és Folti történetét, és szolgáljon mindenkinek tanulságul, aki szerint lehetetlen dolog összeszoktatni két ilyen különböző cicát!
borito.jpg

A gazdi, Szilvia nemrég kérte a segítségemet, mert teljesen kétségbe volt esve. Van egy gyönyörű kék cicája, aki kölyökkora óta vele van, és persze nagyon szereti. Nem sokkal korábban befogadott egy kóbor cicát, aki megjelent a háza mellett, ami nagyon szép dolog! Eddig ugye mindenki azt gondolná, hogy a baj az, hogy a régi cica, Screbi nem fogadja el az új arcot, Foltit. De itt éppen ellenkezőleg történt, Folti hamar át akarta venni az irányítást, és nem akarta látni az új területén a másik cicát, Szilvia szerint verte szegény Screbit. Ezért külön voltak zárva, de ez sokáig nem megoldás. Végül kérte az én segítségem, én pedig elmentem "felmérni a terepet", és adni pár tanácsot. De még ezelőtt fontosnak gondolom bemutatni a két macskát, hogy megértsd, mennyire különbözőek, mert ez itt a legfontosabb.

Folti, az utcagyerek

28000573_1557831037605620_1845422821_n.jpg

Folti kóbor cica volt, megtanulta, hogy el kell vennie azt, amit akar. Biztosan nélkülözött, volt hogy fázott, éhezett. De mindig feltalálta magát, és egyszer csak odament Szilvi házához, hátha jó lesz neki is ott. Szilvia elmondása szerint támadja Screbit és őt is.

Screbi, a "selyemcica"

28109062_1557839530938104_1704287739_n.jpg

Screbi kölyökként került bele a jóba, sosem kellett nélkülőznie. Szilvi minden nap többször adott neki enni, sokszor csirkemellett vagy egyéb finomságokat. Nem kellett megküzdenie semmiért, mindig szerették és vigyáztak rá, játszottak vele, lesték minden óhaját. Mivel korán elválasztották, macskanyelv helyett ő az emberekén tanult meg kommunikálni. Ő nem bántja Foltit, Szilvia szerint ő itt csak áldozat, és látja hogy most már fél, nem érzi jól magát. Ő a gazdi kis kedvence, imádja őt, és ha nem oldjuk meg a konfliktust, Screbi mellett dönt, és Foltinak mennie kell.

A két véglet találkozása

Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy nem kedvelték egymást, és nem is értették meg a másikat. A fő probléma az volt, hogy Folti bántotta Screbit. Na de miért?

28109382_1557839580938099_1454587025_n.jpg

Mikor elmentem Szilviékhez, először Screbivel találkoztam. Éppen elterülve aludt az egyik kedvenc helyén, mikor odamentem, rögtön bújt, kedves volt. Ő az a cica, akinek megalszik a tej a szájában, hagyja hogy nyúzzák, vigyék, csináljanak vele az emberek akármit, ő mindennek örül. Első látásra semmi baj nem volt vele.

Utána megismerkedtem Foltival, Ő sokkal mozgékonyabb és játékosabb volt, de agresszió nem volt benne. A közös játék során az látszott, hogy durván játszik, de nem támadó. Szilvia viszont ugyanúgy viselkedett vele, mint Screbivel: felvette, magához szorította, aminek a cica egyáltalán nem örült.

27939077_1555150977873626_812956890_n.jpg

Ezek után összeengedtük a két macskát, ami rögtön megmutatta nekem, mi a fő probléma. Folti kirohant a szobájából, és amint meglátta Screbit, ráugrott, és leteperte, ráadásul torkon ragadta. És Screbi mit csinált? Semmit, teljesen szó nélkül hagyta, hogy Folti azt tegyen vele, amit csak akar. Szilvia viszont nagyon kétségbe esett, és mint egy anyatigris, vedte védelmébe Screbit.

Ezeken kellett javítani

Miután külön zártuk a cicákat, és Szilvi is valamennyire megnyugodott, elmondtam, hogy mit láttam. Láttam egy vadászt, és egy áldozatot. Természetesen Folti volt a vadász, aki elkapta Screbit, aki tökéletes zsákmányként viselkedett. Ezért Folti viselkedése teljesen normális, hiszen ő csak elkapta a "zsákmányt". 

Hogy értse mindenki, a cicák sokféleképpen tudtukra tudják adni egymásnak a nemtetszésüket. Lengethetik a farkukat, felborzolhatják a szőrüket, fújhatnak, moroghatnak, még oda is csaphatnak a másik felé. Bármelyik macska, aki meg akarja védeni magát, ezeket csinálná. A zsákmányállatok viszont ilyet sosem csinálnak.

28053940_1557839557604768_1717113094_n.jpg

A probléma az, hogy Screbi nem tud "macskául", és nem tudja azt sem, hogyan védje meg magát. Folti viszont egy talpraesett cica, aki véghezviszi azt, amit akar. Mit lehet tehát ilyenkor tenni, hogy megértsék egymást, és tudjanak együtt élni, még ha ekkora a különbség is köztük?

Van egy tervem

Ezek után a következő tervet vázoltam fel Szilviéknek. Ameddig Szilvia ennyire félti Screbit, és nem hagyja, hogy ő megismerjen neki ismeretlen helyzeteket, sose fogja tudni, hogyan védje meg magát. Megszokta, hogy a gazdi mindig ott van, és majd ő megoldja. De nem lehet mindig mellette, és láthatóan most Folti miatt hiába is van ott, az nem segít Screbinek. Adni kell neki teret, hogy felfedezhesse még több oldalát.

28001227_1557838834271507_83946256_n.jpg

Folti viszont nem ilyen, ő teljesen máshogyan működik. Nem szereti például, ha felkapkodják és ölelgetik, ez kifejezetten szorongást vált ki belőle, és ezért kap oda ilyenkor Szilvinek. Tehát abba kell hagyni Folti abajgatását, és helyette játszani kell vele többet, ugyanis ez számára a fontosabb. Ő a "támadásoknál" nem támad, hanem játszik. Ezért amikor Szilvi lábával vagy kezével kezd el játszani, akkor "át kell terelni" egy játákra, amit nyugodtan elverhet. 

"Körbe-körbe fut a cica" játék

Mivel Screbi is szeret játszani, ezért ezt fel kell használniuk az összeszoktatásnál. Alkalmazzák a "körbe-körbe fut a cica" játékot mindkettőjükre. Ennek az a lényege, hogy mindkét cicával játszik valaki, ugyanannak a helyiségnek két végében. Az elején az sem baj, ha nem látják egymást, Egy botra kötött madzag, a végén valami csörgővel tökéletes játék lehet. Keltse fel a cica figyelmét, és érje el, hogy körbe-körbe fusson a játék után. Mikor mindketten futkosnak a saját játékok után, és nem törődnek egymással, akkor jó a helyzet. Az első cél az, hogy közvetlenül egymás mellett játsszanak két különböző játékkal, a második pedig az, hogy egyetlen játékkal játsszanak együtt, de ne egymással!

27939566_1555147984540592_1801542562_n.jpg

Hogy miért jó ez? Mert Screbi jelenleg prédaszerepben van, és Folti ezért "vadássza le". Ha viszont Screbi vadászként viselkedik, és ő is elkapja a játékot, akkor Folti nem fogja többé áldozatnak látni. Screbi pedig önbizalmat szerez, mert a vadászat közben megnő az önbizalma. Ráadásul a közös játék nagyon jól építi a kapcsolatukat, hiszen egy közös tevékenység, amit mindketten élveznek. Ezt rögtön ki is próbáltuk, és ugyan Screbi figyelmét nehéz volt felkelteni, de Folti nem támadta meg, nem is foglalkozott vele, teljesen lekötötte a játék.

A terv tehát az, hogy  minden nap ugyanakkor játsszanak velük 10-15 percet, mondjuk vacsora előtt, és utána kapjanak enni. Hiszen a vadászat végén van a kajálás.

Többszintű etetés

Többször alkalmaztam már ezt a módszert, és mindig jól működött. A lényeg az, hogy azt a cicát, aki félősebb, magasabban etetjük, mint azt, amelyik telve van önbizalommal. Jelen esetben Screbi evett ez után a játék után a konyhapulton, Folti pedig alatta, a földön. Ennek azért van jelentősége, mert a magasabban lévő macska belátja a területet, ő van előnyben azzal szemben, aki lent eszik. Így pedig ő magabiztosabb lesz. Ilyenkor mindig az a fontos, hogy a félősebb cicát "felemeljük", a túl erőszakosat pedig kicsit lenyomjuk, hogy kialakuljon egyfajta egyensúly. Nem is volt semmi probléma, az evés után mindkét cica lefeküdt viszonylag közel egymáshoz, és nem volt semmiféle támadás. Ennek ellenére mondtam, hogy még zárják külön őket, mert a lényeg a fokozatosság, és az, hogy a találkozások jó érzéssel végződjenek. Ez most megvolt, holnap lehet újra próbálkozni,

Így hagytam ott a cicákat és Szilviéket, és abban maradtunk, hogy folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Szerintetek sikerül majd összeszoktatni ezt a két, teljesen ellentétes múltú és jellemű macskát?

27994516_1555148907873833_263475981_n.jpg

Csatlakozz az újonnan létrehozott Facebook-csoportomhoz, akkor nemcsak ilyen tanácsokat kaphatsz személyesen tőlem, hanem a cikkeket is korábban olvashatod el. Ráadásul tehetsz fel kérdéseket is, ha még ezek után sem sikerült megoldani valamilyen problémát a cicáddal kapcsolatban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicam.blog.hu/api/trackback/id/tr9714824066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.