Országok, amelyek élen járnak a felelős állattartásban

2018. november 02. 22:53 - Macska_fogó

Magyarországon a felelős állattartás még csak gyerekcipőben jár. Ma az állatvédők még sokat harcolnak, hogy az emberek megértsék az ivartalanítás, chipezés, és a felelős állattartás fontosságát. Most megmutatok nektek néhány európai országot, amelyekről példát vehetünk.

pexels-photo-1543793_1_1.jpeg

 

Svédország

Egy régi állatmentő barátom kiköltözött Svédországba, és elmesélte, mennyire másként gondolkoznak a svédek az állattartásról.

Svédországban maximum 12 órára lehet egyedül hagyni cicát a lakásban. Kutyákra még szigorúbb a szabály, őket max. 5-6 órára lehet lakásban magukra hagyni. Ha pedig kinti kutya, akkor is szabályozzák, milyen körülmények között lehet kint a kutya. Emiatt elég nagy biznisz a kutyaovi és kutyasétáltató cég. A gazdáknak meg luxus a lakásban kutyatartás, mert egy vagyon a kutyaovi is meg a sétáltató is.

De ennek ellenére, rengeteg kutya van lakásban. A barátom mesélte: "Egyik barátnőmnek kutyasétáltató vállalkozása van. Rengeteg ügyfele van, mind belvárosi lakáskutyák. Persze a gazdik jómódúak, nem gond nekik kifizetni havi 100 ezer forintnyi svéd koronát kutyasétáltatóra."

A világon Svédországnak van az egyik legszigorúbb állatjóléti iránymutatása, ami ugyan nem törvény, így nem kötelező, de a menhelyek betartják, és az örökbeadásoknál elvárják a betartását a gazdiktól is. 2008. január 1-én a Svéd Mezőgazdasági Minisztérium (Jordbruksverket) kiadott egy átfogó iránymutatást, mely szabályozza a kutya- és macskatartás kereteit. A 2005 óta készülő szabályozás alaptétele, hogy az állatok számára biztosított legyen, hogy jól érezzék magukat, és természetesen viselkedhessenek. Részletesen leírja, milyen gyakran kell a kutyákat, macskákat etetni, illetve mozgást biztosítani számukra, mekkora és milyen élettér fogadható el számukra. Továbbá előírja, hogy legalább napi kétszer törődni kell az állattal, hogy szociális szükségleteik is ki legyenek elégítve. A lakásban tartott állatok számára biztosítani kell ablakot, hogy természetes fényhez jussanak, valamint a kint tartott kutyák számára biztosítani kell napos és árnyékos helyet egyaránt, továbbá eső- és szélvédett helyet is. A részletes szabályozástól azt remélik, hogy az állatvédelmi hatóságok dolga egyszerűsödik az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód kivizsgálásakor, hiszen van mire hivatkozni, ami részletesen leírja a megfelelő bánásmódot. Többnyire azok, akikről bebizonyosodik, hogy bűncselekményt követtek el állatok ellen, pénzbüntetést kapnak, de az sem példa nélküli, hogy letöltendő börtönbüntetésre ítélnek valakit.

Alapvetően jó élete van Svédországban a házi kedvenceknek, de sajnos még így is szükség van, cica- és kutyaotthonokra, mert azért ha nem is olyan tömegesen, mint Magyarországon, de vannak utcára kidobott kutyák és macskák, magukra hagyott felesleges szaporulatok.

Olaszország

Rómában a törvények többet engednek a gazdiknak, mint otthon, de ami fontos, hogy a hozzáállás az állattartáshoz teljesen más.Egy blogolvasó ismerősöm írta:

"Mikor mondtam, hogy macskával repülök, az otthoniak kiakadtak: hát van ott is, minek költesz rá annyit? Itt senki se kérdőjelezte meg, mindenki mondta, hogy hát persze alap, hogy jön velem a cica."

raoul-droog-678059-unsplash.jpg

"Be lehet vinni állatot a legtöbb étterembe, illetve szinte minden bárba és bevásárlóközpontba. Tehát ha macskával utazol Rómában, és megállsz egy étteremnél, simán visszük be a cicát is, és nem a kocsiban sül meg. A bárokban is ott ülnek az emberek kutyákkal, senkit se zavar, a törvény is engedi."

A chip és ivartalanítás nem, de a kombinált oltás kötelező, és Sardegna régióban a veszettség elleni oltás is kötelező cicának.

Belgium

Belgiumban az ott élő kétmillió macska csaknem mindegyikét ivartalanítani kell, hogy jobban tudják ellenőrizni a túlszaporulatot. Ezt írják elő az új törvények ez évtől először a francia nyelvű vallon régióban vezették be, és az év elején lépett Brüsszelben hatályba, országos szinten pedig 2020-ra kell alkalmazni. Így ez lesz az első ország a világon, ahol arra kötelezik az embereket, hogy sterilizálják a macskájukat.

feline_vaccinations_blog.jpg

Egy olyan országban, ahol valaha a cicák vitték ki a postát egy bizarr kísérlet jegyében az 1800-as években, mára mintegy 30 ezer állatot hagynak magára évente. Ezek felét végül elpusztítják a túlzsúfolt menhelyeken.

A menhelyeken kialakuló nyomás enyhítése érdekében a kormány úgy döntött, hogy minden újszülött macskát hat hónapos kor előtt ivartalanítani kell, míg az országba csak ilyen állatokat lehet behozni, ha azok 30 napnál tovább tartózkodnak ott. Az idősebb cicákat is meg kell műteni. Miközben több önkormányzat jogilag bevezette a kötelező orvosi beavatkozást, a világon egyedülálló, hogy Belgiumban nemzeti szinten is végre kell hajtani ezeket az intézkedéseket. (Forrás: Euronews)

Én alapvetően nem a törvényekben látom a megoldást a felelősebb állattartásra Magyarországon, hanem az egyes emberek gondolkodásában való változásban. A szerető, féltő és gondoskodó gazdik fontosabbak, mint a törvény szigora.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicam.blog.hu/api/trackback/id/tr1014824064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mankel 2018.11.04. 10:10:55

Ez szép és jó. Bár felelős állattartásnál szerintem alapnak kéne lenni, hogy aki nem tenyésztő annak kötelező legyen ivartalanítani a kedvencét (igen tudom, hogy TE nagyon rendes figyelmes felelős állattartó vagy de a többség nem az) Mint az oltások. Az ember után a második legtöbb fajt a kóbor macska mészárolta le a harmadik pedig a kóbor kutya.
A svéd modell szerintem ilyen tipikusan Svéd túltolása a dolognak. Nem én vagyok az állatért hanem az állat értem. Ami azt illeti elég viccesek a svédek, hogy át tudnak tolni egy olyan szabályozást ami kb azt jelenti ha állatot akarsz adózni kell egyes cégeknek :-D)

Mankel 2018.11.04. 10:17:46

Ezen felül pedig igen komoly programot kéne végrehajtani a a kóbor-állat populáció megszüntetésére vagy legalább is drasztikus lecsökkentésére.

midnightcoder2 2018.11.04. 11:14:46

Érdekes, hogy az állatvédők mennyit foglalkoznak a kutyákkal, macskákkal, viszont leszarják a disznókat, csirkéket, teheneket. Pedig hát azok is olyanolyan állatok mint a kutya meg a macska. És egy-egy kutya vagy macska életben tartásáért a menhelyen sok-sok más állatnak kell elpusztulnia.

Az is vicces dolog, hogy a gizdák viszik magukkal a macsekot, holott neki pont nem az a jó, ha hurcolásszák ide-oda.

Azt a vendéglőt pedig azonnal hagynám a fenébe, ahová kutyát vagy macskát be lehet vinni.

tamask 2018.11.04. 11:42:52

A macskás vénlányok uralják a nyugati társadalmakat.

tamask 2018.11.04. 11:46:23

@midnightcoder2: a nyugati társadalmak betegek. Az állatok mértéktelen felszopása ennek egyik tünete. A másik a férfigyűlölő feminizmus. Aztán a nyitott határok, migráció pártolása. A polkorrekt nyelvcenzúra. Végül a vegánság.

midnightcoder2 2018.11.04. 11:46:55

@tamask: Meg a kutyások. És annak az esélye, hogy a 70 éves öreglány összeszedje amit a kutyuli-mutyuli maga után hagyott az utcán egészen minimális. Az igazi a turbo változat, ami kettőt is visz sétálni, és versenyt szarnak.

Almandin 2018.11.04. 13:02:19

Nekem az olasz modell tetszik, a svéd túlszabályozott. Belgiumban pedig hogy fognak szaporodni a macskák, ha mindet ivartalanítják? Hamarosan macskaimportra fognak szorulni. Valószínűleg a macskatenyésztők indítványozták ezt, hogy ingyen senki ne juthasson cicához.

mildi 2018.11.04. 14:05:59

@tamask: incel vagy, ha jól sejtem :D

tamask 2018.11.04. 16:42:06

@Almandin: egyértelmű, hogy a macskatenyésztők járnak így jól. Olyan jó kis túlszabályozás ez, mint amikor meghatározta a brüsszelita elit az uborka megengedett görbületét.

tamask 2018.11.04. 16:43:17

@mildi: nem, van nőm, dugom is